Банкеръ: “София има нужда от революция, а не от мъчителна и бавна еволюция”

Сметопочистването на столицата също е в „правилни“ ръце – вълци, мечки и други тарикати. Когато поискахме по Закона за достъп до обществена информация справка за взаимоотношенията възложител – изпълнител се оказа, че през 2015 г. при изплатени на сметопочистващите фирми 110 млн. лв., глобите за некачествена работа са били за 1900 лв., обяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ Борис Бонев, кандидат за кмет на столицата от  гражданско движение „Спаси София“.

300-страничната концепция на Борис Бонев за развитие на София включва визия за 10 години напред и това е най-мащабният проект, представян някога от кандидат за кмет на града.

В интервюто Бонев каза още:

„Спаси София“ вече 10 г. работи активно и публично за решаване на проблемите на града, точно заради този опит съм най-подготвеният кандидат за кмет на столицата.

София има ужда от революция, а не от бавна и мъчителна еволюция. Сега градът е в продължаващо изоставане от всички европейски столици, вместо да се конкурира с Париж и Лондон.

София трябва да се бори за инвестиции и облик на глобално ниво, не можем да продължаваме да съществуваме в нашето си ъгълча на света.

В днешна София дори инвестициите на помагат, защото те отиват за некачествено изграждане и небрежни ремонти.

Проблемите на общината  основно са рекет, недобро административно обслужване, бавни процедури, лоша инфраструктура, а корупцията е шапката на всичко това.

Само един пример: фирма, свързана с бизнесмена Ковачки купува електрическа енергия от „Топлоикация – София“ и после я препродава на енергийната борса с бърза печалба, вместо това да прави самото общинско дружество – класически пример за източване.

Ролята на Топлофикация не трябва да бъде шантаж и тормоз на гражданите, а осигуряване на качествена и достъпна услуга.

Сметките за смет  са болезнено несправедливи – едни произвеждат гигантски количества боклук и плащат по-малко от редовите домакинства.

Сметопочистването на столицата също е в „правилни“ ръце – вълци, мечки и други тарикати. Когато поискахме по Закона за достъп до обществена информация справка за взаимоотношенията възложител–изпълнител се оказа, че през 2015 г. при изплатени на сметопочистващите фирми 110 млн. лв., глобите за некачествена работа са били за 1900 лв.

София продължава да се разширява, останалата част от страна продължава да се свива – това не е добре за държавата. Столицата може да бъде добър пример не чрез изсмукване на нацията, а чрез даване на ноу-хау, чрез помощ за развитие на другите общини.

В момента столицата се е превърнала в последно пристанище преди емиграцията.

Вижте цялото интервю с Борис Бонев.