Борис Бонев: Имаме основателни съмнения, че парите от данъците за коли не се харчат прозрачно и ефективно

Принципът „замърсителят плаща” се прилага от почти всички държави в Европа. Той е логичен – ако замърсяваш повече, трябва да плащаш повече. Въпросът е как ще се харчат тези пари, след като бъдат събрани. В момента имаме основателни съмнения, че те не се харчат прозрачно и ефективно.

Това каза столичния общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София”  пред бТВ за предложението да се увеличат данъците на колите, които замърсяват повече. По думите му Принципът „замърсителят плаща” се прилага от почти всички държави в Европа. Той е логичен – ако замърсяваш повече, трябва да плащаш повече. Въпросът е как ще се харчат тези пари, след като бъдат събрани. В момента имаме основателни съмнения, че те не се харчат прозрачно и ефективно.
, за какви конкретни мерки срещу замърсяването на въздуха ще отидат.

Относно план-сметката за почистването на София догодина Бонев каза, че тя е написана по един изключително елементарен и неубедителен начин и очаква от общинската администрация много по-детайлен план на това за какво ще бъдат похарчени 217 млн. лв. Като лош пример той даде предвидените средства за ръчно метене – 13 млн. лв., които са 9 пъти повече от тези за механично почистване.

“Армия от хора с метли, които почистват крайно неефективно. Цялата план-сметка е написана по един изключително елементарен и неубедителен начин, повдига доста въпроси. Очаквам от адиминстрацията много по детйлен план, по който ще бъдат изхарчени тези пари”, обясни Бонев.

„Има тайна на вота. В един предизвестен вот няма значение кой как е гласувал, защото никой от опозицията не направи дори елементарни стъпки, за да осигури алтернативен кандидат. В крайна сметка е нормално най-голямата партия да има председател на Общинския съвет, а останалите да имат зам.-председатели. Темата беше преекспонирана по един грозен начин”, обясни Бонев в отговор на въпрос подкрепил и е кандидатурата на Елен Герджиков от ГЕРБ за председател на Столичния общински съвет (СОС).

https://frognews.bg/novini/boris-bonev-imame-osnovatelni-samneniia-che-parite-danaktsite-koli-harchat-prozrachno-efektivno.html