Сега: “Вместо “Всички срещу ГЕРБ” наесен в София ще гледаме “Всички срещу гражданите”

Екипът на Спаси София внася сигнал до Прокуратурата относно ремонта на ул. Граф Игнатиев

Светослав Спасов, в. Сега, 29.07.2019 г.

За ГЕРБ всеки българин, който не е доволен от управлението й, пречи или служи на нечии задкулисни интереси. Това доказало се във времето наблюдение се потвърди за пореден път миналата седмица с изявление на кмета на София Йорданка Фандъкова по повод анонса на гражданското сдружение „Спаси София“, че издига един от създателите си – Борис Бонев, за независим кандидат за кмет. Фандъкова отвърна, че това е доказателство, че „Спаси София“ е политическа, а не гражданска организация. “Нека работят с желание за промяна на града, а не само да пречат, както често се случва“, каза кметицата, която все още се двоуми за нов мандат.

В случая Фандъкова определено има от какво да се притеснява.

Всички социологически проучвания сочат, че битката за София ще е особено ожесточена и резултатът е трудно да се прогнозира. При такава ситуация всеки глас е важен, а новите лица имат най-голям шанс да оберат протестния вот на недоволните софиянци. Защото от години опозиционните партии осигуряват пълен комфорт на ГЕРБ в София. Гласовете на партийните кадри почти не се чуват нито в общинския съвет, нито когато поредният ремонт из града се превърне в излагация. Реалната опозиция е оставена в ръцете на шепа необвързани с големите партии общински съветници и граждански сдружения, които – права е Фандъкова – наистина пречат на ГЕРБ. А “Спаси София” е сред най-активните. Точно тя сезира прокуратурата за драстични нарушения в изпълнението на ремонта на “Граф Игнатиев” и Фандъкова трябваше да се раздели със зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, който сега е обвиняем за нанесени щети за над 919 хил. лв. Преди няколко дни „Спаси София“ пак внесе сигнал в прокуратурата – че на изпълнителя на ремонта на „Графа“ – Джи Пи Груп, са спестени милиони левове глоба за забавяне на строителството, като са признати повече неработни дни заради лошо време, отколкото е било необходимо.

В този смисъл явяването на „Спаси София“ на предстоящия вот не е знак, че на сцената се появява поредният политически субект. А е по-скоро симптом, че все повече граждани на столицата не виждат своето политическо представителство в общинския съвет.

За всеки, който поне веднъж е наблюдавал негово заседание, желанието на неправителствената организация да участва на изборите е добра новина. С евентуалното влизане на това и на други граждански обединения в СОС расте шансът нещо да се промени в политическия живот на столицата. Да се появи по-силна, истинска опозиция, която да е коректив на управляващите. Увеличава се и процентът вероятност решенията на “Московска” 33 да започнат да се вземат на светло и след дебат. Тъй като в момента това не става, и на гражданите, и на журналистите им е трудно своевременно да научават какви предложения правят различните политически групи, с какви мотиви и т.н.

За гражданите на столицата ще бъде сериозен успех и шанс за промяна, ако в следващия СОС има повече независими общински съветници и групи, които не са излъчени от партии. Това, което би било още по-добра новина за жителите на София, е, ако през оставащото време до изборите повече организации като „Спаси София“ намерят общ език и се обединят. През последните 4 г. се появиха не една или две такива. Като например „Обединена София“, в която участват хора от няколко инициативни комитета от столични квартали, борещи се срещу застрояването на зелени площи и междублокови пространства в техните райони – „Младост“, „Овча купел“, „Мусагеница“, „Лозенец“, „Дианабад“, „Манастирски ливади“ и т.н. Или като гражданската инициатива „Да спасим Борисовата градина“, чието име говори само по себе си за целите на сдружението. Или като “Термално-нормално”, което призовава общината да направи от Централна баня достъпен за всички столичани балнеоцентър. Уви, засега естествените партньори на тези граждански организации отдясно не дават вид да са склонни на отстъпки в името на общото участие във властта. За тях единственият начин за съвместни действия е кандидатите на гражданските организации да влязат в партийните листи, т.е. да се обезличат. Очевидно партийните цели все още стоят по-високо от тези на столичани.