Икономист: “Свежо лице в кметската битка за София”

Веселин Стойнев, сп. Икономист

Борис Бонев от „Спаси София“ след 10-годишен натиск над общинската управа и с план от 500 мерки за града предизвиква партийните централи

Докато партиите се ослушват и тестват през социологически агенции имена за кандидат-кметове на София, едно гражданско сдружение събра фокуса на прожекторите. „Спаси София“, организацията, която от 10 години е коректив на Столичната община с най-различни инициативи за подобряване на градската среда, издигна за кмет един от своите лидери – Борис Бонев. 

Да си пръв, и то още преди официалния старт на кампанията, има много преимущества. Бързо ставаш разпознаваем, при това безплатно. Медийният интерес е голям, макар и за кратко. Поставяш в затруднение някои партии дали изобщо да излъчат свой кандидат, или да те подкрепят. Големите пък, които непременно ще издигнат своя кандидатура, трябва да нагласят стратегиите на кампаниите си и спрямо теб. Ако гражданската кандидатура е сериозна, а не любопитна еднодневка, то тя е реална заплаха за партийния естаблишмънт.

Кандидатурата на Борис Бонев има сериозни предпоставки да се окаже наистина силна. Това е млад (31-годишен) и много добре образован човек (бакалавър по мениджмънт от СУ, магистър по икономика и мениджмънт и магистър по иновации и технологии от Сорбоната, Париж), който заедно със своите също така млади и добре образовани съмишленици от „Спаси София“ от години ентусиазирано и доброволно работи по проблемите на града. Активистите от „Спаси София“ не са царските юпита или партийните комсомолци, изкачили се на бегом по политическата стълбица, а хора, които имат сериозна гражданска биография зад гърба си. Почти няма общинска тема, по която да не са работили активно, а като свои завоевания са записали и някои нововъведения в столицата, като бус лентите и нощния транспорт. Дългогодишното общуване с общинските структури им осигурява и приличен опит за това как работи общинската администрация и как се вземат политически решения. Изучаването на опита от други им помага да създадат разгърната управленска програма, наречена „План за София“. 

План с 500 мерки

Планът за София със своите 500 конкретни мерки е едно от най-силните оръжия на кандидат-кмета Борис Бонев. Той е качен на удобен и диалогичен сайт – planzasofia.bg, в който гражданите могат да коментират всяка предложена мярка и вече го правят. Трудно е да се подберат най-важните мерки от всички области, но могат да се споменат някои от най-актуалните и оригиналните. Като съставянето на черен списък на фирмите, извършващи некачествен ремонт и строителство в града, за да се спре безкрайната практика „ремонт на ремонта“. Друга мярка е създаването на нов квартал в северната част на града, наречен пилотно Нова София, който да спре презастрояването и наплива към южните квартали. Модел на следване е виенският „Зеещад“, казва един от основателите на „Спаси София“ – Андрей Зографски, роден в Загреб и завършил финансов мениджмънт в Любляна. Целта е да се построи напълно готова и модерна инфраструктура и интересът за строителство на нови жилища да се пренасочи на север, където градът има потенциал за развитие. Сред мерките са и довозващи до метрото, експресни и вътрешноквартални линии на градския транспорт. Например в изолираните квартали „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Витоша“ „Горна баня“ и „Орландовци“ ще има поне 50 скъсени автобуса. 

Автентично самодостатъчна десница

Гражданската кандидатура обаче не може да остане без партийна подкрепа. Сдружението е водило разговори с „Демократична България“, но са предложили на Бонев да е в тяхната „къса листа“ от кандидат-кметове. Лидерите на традиционната десница се опасяват, че Бонев, колкото и симпатичен да е, не може да мобилизира техния електорат, който освен това ще гласува анблок и за собствените кандидати за районни кметове и за общински съветници. 

Проблемът с партийните електорати наистина е в разпиляването на гласове, но в по-широк хоризонт от изчислявания от т.нар. Автентична десница. Битката за София ще е битка за достигане до втори тур, освен ако разпиляността на гласовете по множество кандидати не преизбере Фандъкова още на първи. Шансовете за отнемане на столицата от ГЕРБ силно са сериозни именно на втори тур, където една независима гражданска кандидатура принципно има много по-широк потенциал да консолидира подкрепа от една чисто дясна или лява кандидатура. Но вероятността гражданската кандидатура да стигне до балотаж сериозно отслабва, ако тя трябва да се съревновава не само с партийните мастодонти ГЕРБ и БСП, но и със силната в столицата „Демократична България“.

Интервю с Борис Бонев: Първо ще ревизирам Центъра за градска мобилност

Текстът е публикуван в брой 30/2019 г. на списание “Икономист”.