София е най-големият град, бизнес и културна столица на България. В последните години благодарение на навлизането на българския пазар на международни компании, предимно в сферата на информационните технологии, много млади и образовани хора получиха възможност за професионално развитие и по-високи доходи. София формира най-висок дял от националния брутен вътрешен продукт и затова е от изключително значение не само за града, но и за цялата държава, столицата ни да има успешно и устойчиво икономическо развитие. Същевременно освен център на благосъстоянието, в София все още има изключително бедни и неразвити квартали, за чиито жители икономическите възможности са ограничени. Икономическото неравенство не може да бъде избегнато, но всяко усилие да се справим с него ще донесе значителни ползи за всички. Ние ще възприемем модерен, динамичен и устойчив подход за постигане на икономически просперитет, като целта ни ще бъде да създадем една по-инклузивна София с икономика, работеща в полза на всички софиянци. 

Ще работим активно, за да позиционираме София като икономически лидер на Балканите и фактор в цяла Европа. Не искаме никога повече кандидатура на града ни да приюти централата на някой бизнес или институция да предизвиква смях, така както се случи с Европейската агенция по лекарствата. София и софиянци можем да бъдем конкурентни в глобалната среда.

Въпреки че градът ни има приет Общински план за развитие 2014-2020, обидно малка част от мерките заложени в него са изпълнени или са в процес на изпълнение. Същевременно с част от своите действия, управлението на г-жа Фандъкова не просто не следва, а изцяло противоречи на написаното. Най-пресен пример за това е намерението Централната минерална баня да се превърне в зали за събития, въпреки че според плана за развитие, там трябва да има модерен термален център. Крайно недалновидно решение, което лишава и софиянци, и гостите на града от уникалното ни природно богатство – минералните извори. Омръзна ни всички общински стратегии да бъдат просто любезни благопожелания. Затова ние ще сложим край на празните приказки и ще започнем реални действия за създаването на бизнес среда, която не просто ще осигурява инвестиции и икономически растеж, но и ще създава климат на доверие, законност и просперитет за компаниите и за всички софиянци. Чрез активно насърчаване на иновациите и внедряването на нови дигитални технологии във всички сектори на софийската икономика ще можем да повишим доходите и да увеличим производителността. Убедени сме, че чрез устойчиво сътрудничество между частния и публичния сектор можем да осигурим необходимите условия и умения за просперитет в 21-ви век.

Освен предпочитана дестинация за бизнес и инвестиции искаме София да бъде такава и за туристи. Безспорен е фактът, че с идването на нискотарифните авиокомпании броят на туристите от Западна Европа съществено се увеличи. Също така от години София традиционно се посещава от голям брой македонски, гръцки, сръбски и израелски посетители. Въпреки че през 2018 г. над 1 000 000 чуждестранни гости са посетили столицата ни, техният брой все още е много далеч от потенциала и  възможностите, които нашият град може да предложи. Според изследване на Визия за София почти няма туристи, които да използват организирани туристически услуги. Точно затова и ролята на Столичната община да осигури адекватна туристическа среда е толкова ключова.

Ще работим не само за привличането на повече туристи, но и за осигуряване на адекватна, многоезична туристическа информация, разположена в градската среда. Ще създадем туристическа апликация на София, както и ще интегрираме всички общински туристически услуги в сайта visitsofia, който ще мигрираме от .bg на .com. Нашата цел ще бъде всички посетители да имат възможност да открият за себе си най-добрата версия на столицата ни, която да отговори на нуждите и очакванията им. Искаме туристите, независимо от целта на посещението, да правят и видят повече в София, а с това да увеличим тяхното удовлетворение от престоя и вероятността да се върнат отново, като посетители или за да работят, инвестират, търгуват и учат. С много желание и сърце ще се посветим да направим София отворен, динамичен, дигитален и желан град за бизнес и туризъм!