II.6. Градът празнува с коледна украса, базари и новогодишни спектакли

София никога не се е славила с хубава коледна украса, а всяка година, ако следим процеса по украсяване, виждаме едни нещастни хора да правят нещо насила, без да ги интересува крайният резултат. На малкото украсени улици и булеварди, почти изцяло в центъра на града, висят опоскани и скучни гирлянди или светлинки. Знакови сгради не са украсени, а при други украсата едвам се забелязва. Там, където обикновено тече животът в един град – на пешеходните улици, положението е още по-тъжно. Бул. Витоша е украсен без желание за нещо по-оригинално или впечатляващо – няколко провесени светещи гирлянди и опаковани дървета. Подобна е картината и по други централни улици, докато из кварталите е практически невъзможно да бъде видяна публична украса. През годините многократно коментирахме, защо е важно София да има истински коледен дух, а не призрак. Искаме градът ни да блести и да бъде оживен по време на коледните и новогодишни празници, за да може всеки да се почувства поне малко по-щастлив.

Затова ще се погрижим столицата ни да бъде по-светло, весело и атрактивно място за посещение и посрещане на празниците.

Ще обявим конкурс за единна визия на коледната украса и ще увеличим средствата за поставянето ѝ. Частни компании отново ще имат възможност да се включват в украсата, но ще прекратим практиката на огромни рекламни лога.

Ще обособим и места за повече Коледни базари като например пл. Света Неделя, градинката на Св. Седмочисленици и парка пред НДК. Създаването на уникална празнична атмосфера с много и разнообразни събития  на открито могат да бъдат привлекателни и за туристите. По примера на Белград особено активно ще рекламираме възможностите за посрещане на празниците в София в съседните нам държави, най-вече Македония, Сърбия и Гърция.