II.1. 5% от Данък общ доход да остава за общините

На предходните местни избори отново се заговори за нуждата общините да получават повече средства от генерираните в териториите им приходи. Беше лансирана идеята върху събирания от държавата 10% Данък общ доход (ДОД), те да начисляват още 2%, за да посрещат разходите си. Очаквано тя беше заметена под килима с популистични обещания данъците да не се повишават. Проблемът с недостигът на средства за общинските бюджети обаче остава, особено в градове като София, към които е насочена вътрешна миграция. Не смятаме, че допълнителни ставки са правилното решение – събираните в Републиканския бюджет средства са достатъчни, но сме категорични, че ясно дефинирана част от тях трябва да се връща в общинските хазни. От години Националното сдружение на Общините в Република България се бори поне 2% от събираните по ДОД средства да се връщат в общините, но до този момент не среща подкрепа от държавното управление.

Редно е парите, които софиянци изработват
да остават в София

Една от причините за този неуспех е, че за кметовете на най-големите и влиятелни градове, партийната лоялност е по-важна от дългосрочното развитие на общините им. София може и трябва да се възползва от всичките ѝ лостове на влияние, като столица, за да защити обществения интерес.

Ще изискаме промени в Закона за държавния бюджет, позволяващи 5% от ДОД, както и значителна част от данъка върху наеми да се връщат в общинските бюджети. Това са над 50 млн. лв. годишно, изработени от софиянци, които трябва да останат тук.

Те ще позволят на София да обезпечи гражданите с инфраструктурата, от която всички имаме нужда и са начин да се постигне истинска фискална децентрализация и независимост на местните власти.