София може и да няма архитектурния блясък на Париж, Рим или Прага, но разполага с незаменими и уникални за Европа природни дадености – прекрасната планина Витоша и богатите минерални извори. Тези дадености, в комбинация с археологическото наследство, правят столицата атрактивна туристическа дестинация – източник на приходи, високо качество на живот и добър имидж. 

Софийското поле, заключено между Витоша, Люлин, Стара планина и
Ихтиманския дял на Средна гора, е пресушено дъно на древно езеро, оформило се когато Стара планина се е изпречила на пътя на река Искър. Дълбокият разлом, прорязващ Западна България от р. Тимок до Рилския манастир пък ни е дарил с истинското богатство на 75 минерални извора. Именно благодарение на защитата, която планините осигуряват, минералните извори и плодородната почва в Софийското поле правят Сердика, а впоследствие София, град, задържал статуса си на административен център и стратегически важен в състава на тракийските царства, Римската, Византийската и Османската империи и трите български държави.

Планините и минералните ни извори са незаменимо богатство, което може да направи София лидер в целогодишния туризъм. Възможностите за походен туризъм през лятото и ски и сноуборд спортуване през зимата, без реално да се напускат пределите на града, до този момент остават почти неизползвани. През последните години за съжаление наблюдаваме притеснителна тенденция – ски зона Витоша е неизчерпаем източник на скандали и все по-често ставаме свидетели на заличаването на функцията на минерални бани, построени преди повече от век.

Миналата година администрацията на г-жа Фандъкова взе
скандалното решение да прави от Централната минерална баня зали за събития с невярното твърдение, че минералният извор, изливащ се на метри от банята, нямал дебит за термален център. Иронично, само година по-рано, екипът на същата г-жа Фандъкова създаде и прие стратегия за управление на минералните води, в която централно място заемаше превръщането на северното крило на Централна баня точно в термален център. В ранните дни на политическата си кариера, сегашният кмет бе вносител и изповедник и на скандалната приватизационна сделка на “Въжени линии” ЕАД, буквално подарила всички общински лифтове и ски зоната на компания, чиято некомпетентност през годините бе свързана със смъртта или сериозните наранявания на поне четирима души. Тази сделка лиши София от пълноценно използване на планинските ресурси, а поколения деца израснаха без да могат да практикуват зимни спортове така, както това бе възможно преди.

През годините Спаси София многократно се е застъпвала за подобряване на достъпността до Витоша. Участвали сме в редица дискусии, в които сме изразявали мнението, че приватизацията на лифтовете бе пладнешки обир на софиянци. Предложихме нова излетна линия, която да свърже центъра на София със Златните мостове и убедихме общината, че е нужно да закупи подходящи за планината автобуси. Заедно с приятелите ни от “Термално – Нормално” започнахме кампанията #ДаБъдеБаня, с която настояваме минералните бани на София да не сменят предназначението си и да се възстановят като модерни термални центрове, привличащи туристи и носещи приходи в общинската хазна.