I.6. Планината като атрактивна байк дестинация

Преди няколко години дирекцията на ПП “Витоша” заедно с неправителствени организации маркира 12 маршрута за планинско колоездене с различна степен на трудност, подходящи за дисциплините спускане, крос-кънтри и ендуро. Наличието на маршрутите обаче съвсем не означава добре развит туристически продукт. Ако човек желае да покара колело и да ползва градски транспорт, за да се придвижи с него до желана начална точка в планината, ще се сблъска с липса на информация и невъзможност. Това кара много от семействата и активните колоездачи да ползват лични автомобили за достъп и практикуване на любимия си спорт. През лятото, за период от 2-3 месеца, автобуси, осигурени от частна компания, превозват безплатно велосипедисти само до начални маршрутни точки в планината. Превоз на велосипед от Витоша към града не се осигурява. През останалите активни месеци от годината транспортната услуга за велосипеден достъп до Витоша напълно отсъства.

Необходимо е да се осигури целогодишна възможност за достъп до началните и крайни точки на маркираните велосипедни маршрути. Поставянето на вело-багажници, обособяването на места за велосипеди в превозните средства или ремаркета за автобусите са възможностите, които ще проучим, за да осигурим добра и безопасна услуга.

Ще работим за това градският транспорт, в комбинация с нови модернизирани лифтове, да предложи максимално приятно изживяване за велосипедистите – жители и гости на града.