I.3. Социализация на популярните места в планината

От къде може да се наслаждава някой на София “от птичи поглед”? Ако питате младите софиянци те ще ви кажат – скалите под Телевизионната кула. Макар и необезопасени, неосветени и достъпни единствено с автомобил, те са целогодишно популярни, защото гледката, разкривана от хребета на Копитото, наистина е величествена. Въпреки този безценен актив, Столичната община не е направила нищо, за да го превърне в туристическа атракция.

Местата, които се нуждаят от преосмисляне
и модернизация са популярни и търсени

Други две популярни места са поляната пред хижа “Алеко” и Златните мостове. Като горна станция на кабинковия лифт и наблюдателна зона за морените, те са начало на няколко туристически маршрута и любимо място за отмора през горещите летни месеци. Но състоянието им днес е неприемливо: кал, разхвърляна снегопочистваща техника, изоставени бараки, недостатъчно места за почивка и липсата на обществени тоалетни са само част от проблемите им.

Тези пространства заслужават не по-малко внимание от градските площади. Затова ще работим за организирането и провеждането на архитектурни конкурси за тяхното адекватно преосмисляне

в подобаващи и модерни зони за отдих и наблюдение на София в контекста на природния парк. Ще работим пространствата около хижа “Алеко” и спирка Златните мостове да се оформят като входове на парка без груби намеси: с повече пикник маси, добре построени алеи и подстъпи към екопътеките, разчистване на излишното застрояване, преосмисляне на съществуващото и повече възможности за забавление.

Ще предложим заградената с висока ограда тераса на Телевизионна кула “Копитото”, да се социализира и преработи в основна наблюдателна площадка за София с отворен достъп, заведения и възможност за провеждане на събития. Ще търсим съдействието на собственика на съоръжението – VIVACOM за пълноценното интегриране на Копитото в туристическите маршрути на София. Ще предложим и самата кула да се освети, за да е видима от града нощно време.