III. Минералните води – уникалното богатство на София

Антична Сердика, чийто горд наследник е днешната столица на България, е възникнала тук, заради минералните води. Заради лечебните им свойства, Римската империя е изпращала легионите си на почивка тук. Ключовата роля на водата е почетена и на герба на столицата. Въпреки огромните природни дадености, под формата на различните типове минерални и лечебни води и общия дебит с внушителните 500 литра в секунда, София дори приблизително не се възползва от този потенциал. През годините, изредилите се управляващи не направиха нищо за съхранение и развитие на емблематичните бани, като тези в центъра, Овча купел и Горна баня. Други по-малки обекти, като баните в Княжево и Железница, пък са напълно разрушени и изоставени, а съществуващите каптажи в Надежда и Лозенец изобщо не се използват. 

Ние осъзнаваме огромния потенциал и богатството на минералните извори. Знаем, че градовете с подобни дадености правят всичко възможно за популяризиране на СПА туризма, с което да се привличат туристи и генерират сериозни печалби. Будапеща например разполага с далеч по-малък дебит и по-малко типове минерална вода, но с над 4 милиона посетители на общинските си бани, генерира годишна печалба от над 40 милиона лева. Такъв сериозен финансов ресурс, възвръщащ се в градския бюджет, може да се използва за различни инфраструктурни подобрения. 

Решени сме да бъдем активна страна в реставрацията и строителството на модерни термални центрове на територията на цялата община,

както и в популяризацията на едно от най-големите конкурентни предимства на София. Незабавно ще спрем процедурата за превръщане на северното крило на Централната минерална баня в зали за събития – намерение на Столичната община, което противоречи на собствената ѝ стратегия за използване на минералните води. Възползвайки се от европейски програми за насърчаване на туризма и регионалното развитие, ще насочим необходимия финансов ресурс към ремонта ѝ и връщането на стария блясък в перлата на софийските бани. 

По подобен механизъм искаме да възстановим и общинската баня в Княжево. Ще търсим възможност за използването на вече съществуващите каптажи, като този в Лозенец, възстановявайки старите бани или създавайки красиви чешми със свободен достъп. Неделима част от нашия План за София е промотирането на т.нар. Софийски маршрут за СПА и балнеоложки туризъм, поставяне на табели и информационни центрове и създаването на атрактивни туристически пакети. Така ще стимулираме туристите да се възползват от различните извори, удължавайки престоя им в София и ще увеличим средствата, които те оставят в града ни.