III.1. Развалините стават красиви термални центрове

Безкрайното прехвърляне на отговорността между общината и държавата ни постави в ситуация, в която сме лишени от възможността да ползваме минералната вода, изобилстваща в София. Отдавна са изоставени и разрушени баните в Горна баня, Овча Купел и Княжево. Банята в Железница е абсолютно занемарена, а единствената работеща, е отдаденият под концесия обект в Панчарево. Предстои да видим как ще заработи концесионирата баня в Банкя и доколко успешна ще бъде нейната реставрация.

Вероятно най-голямата загуба обаче е закритата Централна минерална баня. С неразумното си и безотговорно към историята на града поведение, Столичната община е на път завинаги да заличи оригиналната ѝ функция. Ние няма да допуснем това! Заедно със съмишлениците ни от “Термално-нормално”, други организации и будни граждани, се включихме в битката за намиране на работещо решение, което да върне на софиянци благодатта на минералната вода. Ще се борим за нейното запазване като напълно функционален термален център след реставрация на северното крило. Нашата цел е не само да върнем блясъка на старата сграда, но и да направим необходимото за използването ѝ по предназначение.

След реставрацията ще направим опит за намиране на концесионер, който да я стопанисва и да развива СПА туризъм.

Ще се опитаме да привлечем към участие международни СПА и хотелиерски вериги, както и европейски пенсионни дружества, които да са гарант за добро управление. В случай, че не успеем да намерим подходящ концесионер, ще предложим общинско стопанисване на Централната минерална баня, по примера на изграждащия се аквапарк “Възраждане”. 

Подобен механизъм искаме да приложим и за реставрацията на останалите красиви бани. Започвайки с реставрирането на прекрасната баня в кв. Горна баня и ремонт на просторния парк около сградата, ще дадем стимул за повторното развитие на СПА туризма в покрайнините на столицата. Ще започнем и процедурата за придобиване от държавата на сградата на старата баня в Княжево. След реставрацията и модернизацията ѝ, заедно с прилежащия парк, искаме да обособим общински център за балнеология и отдих. Находището е ценно, защото разполага с хомотермална вода, т.е. с температура близка до тази на човешкото тяло, което я прави изключително подходяща за балнеология и терапии. 

За да гарантираме успешната реставрацията на баните и развитието на потенциала на минералните води в София, ще привлечем доказали се български хидрогеолози с богат опит,

като проф. Пенчев, както и експерти от чужбина. Амбицията ни е в сътрудничество с хотелиерските и туристическите браношови организации, медицински и застрахователни български и европейски дружества, и разбира се – гражданите на София, да намерим най-добрите и дългосрочно работещи решения за използване на минералното богатство на града.