Панчаревското езеро – зона за отдих край водата

Панчаревското езеро от десетилетия е любимо място за посещение и отдих на софиянци. Красивата природа, многообразието от пътеки подходящи за разходка, водните атракции и близостта до София са ключови фактори, които определят тази популярност. В последните над 30 години обаче, голяма част от заобикалящата инфраструктура и спортните съоръжения бяха изцяло запуснати, което доведе до невъзможност те да се използват пълноценно. Друг сериозен проблем е разпокъсаната собственост, което затруднява експлоатацията и координацията по поддръжката на езерото. Активното урбанизиране на околните райони и постоянно нарастващото население на село Панчарево пък създават допълнителен натиск върху екосистемата, заради нелегално оттичащите се отпадни води. Въпреки обновяването на част от крайбрежната алея бе пропуснато ефективно да се ограничи автомобилното движение, което постоянно създава хаос и опасност за разхождащите се. 

Зоната има потенциал да се превърне в едно от
любимите места за отдих на софиянци

Всичко това поставя сериозни предизвикателства пред всякакви планове за обновяване на пространството и превръщането му в най-голямата зона за рекреация в рамките на Столичната община.

Въпреки това ние сме убедени, че потенциалът, който този курортен район на София има, би обосновал отделянето на по-сериозно внимание и направата на инвестиции.

Езерото се явява единствено възможно пространство за практикуване на редица спортове, а за други е  изключително подходящо. Такива са всички видове гребане, уиндсърф, плажен волейбол, колоездене, скейтборд, тичане и др. 

Първата ни стъпка ще бъде да създадем координационно звено между всички институции, стопанисващи езерото и териториите около него. Целта му ще бъде да изчисти отворените въпроси относно собственост, отговорност за поддръжка и т.н. В процеса на работа ще се разгледа и възможността за окрупняване общинската собственост, за да се улесни нейното управление.

Междувременно ще започнем активна работа както с местните общности, така и с гражданите на цяла София за определяне на нуждите на всички заинтересовани от това пространство страни

Вече съществуват активни граждански групи като “Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне“, които ще бъдат пряко включени в определянето на бъдещето на техните населени места.

След като този процес бъде завършен в най-кратки срокове, ще възложим провеждането на международен конкурс за изработване на концепция за възстановяване и развитие на рекреационна зона Панчарево. Стремежът ни е резултатите от този конкурс да покажат варианти за устойчиво, интегрирано и в полза на хората развитие на целия район. То трябва да включва решения за:

  • достъпността до района с градски и личен транспорт, велосипеди и пеша;
  • използване на инфраструктурата, както за професионален, така и за любителски спорт;
  • използването на минералните води за балнеолечение и рекреация;
  • оползотворяване на възможностите за туризъм и др.

Ще отделим приоритетно средства за изграждане на канализация, за да спрем оттичането на отходни води в езерото.

Убедени сме, че само в рамките на един мандат зоната може да бъде изцяло преобразена. Това ще донесе сериозен туристически и икономически тласък, както и ще позволи прекарването на приятно време за всички софиянци в цивилизована, безопасна, естетична и чиста среда близо до природата.