II.4. Нов живот за старите квартали

Северните части на градския център все още са запазили духа на Стара София, но зоната е крайно занемарена, с инфраструктура в много тежко състояние. Докато управляващите Столичната община не виждат потенциала на тези квартали и игнорират техните проблеми, Пловдив ни показва как тяхнoто преобразяване ги прави актив и основа за сериозно икономическо развитие. Неслучайно цяла България и много чужденци отиват да посетят Капана – зоната е изцяло ремонтирана с подходящи материали, запазващи духа на старата архитектура, направена е в човешки мащаб и представлява цяла мрежа от свързани пешеходни улици. 

Искаме София да получи своя пешеходна зона по подобие на Капана в Пловдив и Скадарлия в Белград.

Като част от плана ни за ревитализация и опазване на старите квартали, ще работим както с гражданите и живущите, така и с организации като КвАРТал, които от години се борят да съживят зоната на север от бул. Кн. Ал. Дондуков, между Женския пазар и ул. Георги С. Раковски. Ще разработим дългосрочен план за последователен цялостен ремонт на улиците в района, като част от тях следва да бъдат споделени, а друга – изцяло пешеходни. При реконструкцията им ще наблегнем на ретро визия, в съответствие със Стандарта за градска среда, както и на подобряване на условията за пешеходци и велосипедисти. Ще ремонтираме и разширим пространството около една от най-красивите софийски църкви, Св. Параскева, превръщайки го не само в приятно място за живущите, но и част от туристическия продукт на столицата.

Обновяването на улиците, публичните пространства и парковата инфраструктура ще привлече повече пешеходци в пренебрегваната част от центъра, стимулирайки малкия и местен бизнес.

За подобряване на достъпа, ще въведем нови довеждащи линии обслужвани със закупените екологични и тихи електробуси, както и ще популяризираме старите квартали при туристическата реклама на София. С тези комплексни мерки целим превръщането на историческите квартали в подредено, оживено и приятно място и за софиянци, и за туристите, запазвайки уникалния автентичен дух и богатото архитектурното наследство.