III. Паркове за приятна почивка

Градовете имат нужда от паркове и градини, но просто създаването на зелени площи не е достатъчно. Доказано е, че достъпът до зелени пространства влияе върху здравето и щастието. Искаме да подобрим възможностите хората да прекарват време в благоприятна, сигурна и уютна природна среда – за отдих, спорт, срещи и игра. За да бъде един парк функционален, той трябва да е създаден за хората: да е приветлив за всички, с добре поддържана зелена система, да осигурява усещане за сигурност и да приветства всякакви дейности – детска игра, почивка, пикници, спортуване, колоездене, отмора сред природата и т.н. Парковете са и “белите дробове” на града – всяко дърво произвежда 117 кг кислород и филтрира килограми фини прахови частици годишно.

София е сравнително зелен град, но въпреки това два от основните ѝ парка – Въртопо и Източен, не са осъществени, а в други е била допусната реституция през годините, заради която части от тях са застроени, а други са поставени под този риск. Искаме София да реализира амбицията си от 30-те години на миналия век да е град-градина, в който всички зелени площи да са функционални, добре поддържани и достъпни. Планът ни за София е всички софиянци да живеят близо до парк или квартална зелена градина. За да го постигнем, ще работим по реализирането на основните градски паркове, както и ще наблегнем на качествено паркоустройство на съществуващите. В кварталите ще разработим и обособим повече зелени кътчета за отдих. Необходими са и връзки между парковете с основните пешеходни маршрути. Ще ги облагородим под формата на линейни паркове, „зелени коридори“ или просто качествени тротоари.

Темата за гробищните паркове също не търпи отлагане. Редно е да решим какво бъдеще искаме и за тях – потискащи, безогледни и изолирани пространства, или достойни места за вечния покой на близките ни и неразделна част от парковата система на града. Също така ще създадем и гробище за домашни любимци.