III.3. Повече квартални паркове и градини

Предимството на жилищните комплекси като Младост, Люлин, Надежда, Левски и Овча купел, както и в построените преди Втората световна война, като Захарна фабрика, е че въпреки пълзящото им застрояване, все още разполагат с пространство за зеленина. Но в много от новите квартали отсъствието ѝ е нарастващ проблем. Кварталните паркове и градинки не само увеличават стойността на имотите, но най-вече осигуряват обществено пространство, в което децата могат да играят, възрастните да си почиват и всички да се радват на спокойствие и прохлада на сянка под дърветата.

Нашият План за София е всеки софиянец да живее близо до парк или градина, а всеки квартал да има зелено сърце, около което да се развива социалният живот на местните общности.

Осигуряването на терени за местни паркове и градини е не по-малко важно от това за детски градини, училища и улици. През програмата ни за реконструкция на междублоковите пространства ще оформим по-централните и големи от тях и с добра връзка с основните булеварди и близките спирки на градския транспорт като функционални квартални паркове, концентриращи социални дейности с много дървета, алеи, игрища и фонтани. В квартали като Редута, Модерно предградие, Витоша и Васил Левски с предимно еднофамилни къщи, ще създадем изцяло нови и ще обновим локалните градини.