III.2. Ремонт на съществуващите паркове

Преди София е била сред най-зелените столици в цяла Европа. Големите софийски паркове са белите дробове на града и любимо място за почивка и отдих сред природата. Заради ключовата си роля в градските живот и естетика, те заслужават по-специално внимание и грижа от страна на общината. В следващите години реконструкцията на Борисовата градина трябва да обхване и пространствата около Езерото с лилиите, Братската могила, Обсерваторията на СУ и Коколандия. Основните алеи към ж.к. Изток и Ловния парк пък трябва да бъдат реконструирани, осветени и пригодени за велосипедно движение, с което да бъде дадена комфортна връзка между центъра и източните квартали.

В новия ПУП за Борисовата градина ще се борим за запазване на целостта на парка и премахване на несвойствените функции като паркинги и автосалони.

Успоредно с това ще работим за ремонтиране на части от големите столични паркове – Западен парк втора част, Южния парк откъм ж.к. Хладилника и ул. Кишинев, Кучешката градина и неподдържаните към момента части на Северен парк. Кварталните паркове като тези в Слатина, Славия, Овча Купел също трябва да бъдат ремонтирани и поддържани, за да се осигури място за отдих и в тези квартали. Само така бихме могли да върнем на столичани възможността да водят здравословен начин на живот, да спортуват и да си почиват сред природата в поддържани, добре осветени и безопасни паркове в близост до домовете им.