I.3. Оживени централни булеварди с нова визия

Текущото състояние на най-важните централни улици, кръстени на знаменити личности от историята ни като Васил Левски, Христо Ботев, Кн. Мария Луиза и Цар Освободител, по никакъв начин не съответства на заслугите им и на желанието ни да бъдем достойна столица на европейска държава. Разбитите и тесни тротоари не стимулират бизнеса, нито пък ходенето пеша, а хаотичният автомобилен трафик ги прави още по-непривлекателни. Пропуснатите ползи както за гражданите, така и за бизнеса, са огромни.

Улиците не са само места за транзитно преминаване, но и неразделна част от градския живот и пейзаж. Искаме големите булеварди да станат красиви пространства с качествени и представителни настилки, адекватно осветление, повече зеленина и места за сядане.

Прилагайки вече изработения Стандарт за градската среда, поетапно ще започнем реконструкции на централните булеварди с цел по-красив град със собствена уникална визия и усещане, както и по-ефективно използване на доминираните от коли пространства. Където е възможно, паркирането ще отстъпи място на по-широки тротоари с качествени гранитни настилки, с повече дървета и красиво градско обзавеждане: пейки, кошчета за отпадъци, подземни кофи за боклук, рекламни тотеми, табла за афиши и др., а старата архитектура по улиците ще бъде допълнена от красиви лампи с мотиви от предвоенна София.

Трамвайните трасета ще бъдат отделени от активните ленти за движение, осигурявайки пълна независимост и бързо придвижване.