I.2. Площади и малки градски оазиси

Основните площади на София все още са паркинги и едни от най-знаковите и красиви сгради в България като храм-паметника Св. Ал. Невски, църквата Св. Неделя, Народното събрание, Централните хали или Царския дворец са заобиколени от паркирани автомобили. Големите пространства в центъра, вместо да бъдат превърнати в красиви и спокойни зони за отдих, разходки и срещи, са занемарени и достъпът на пешеходците до тях е затруднен.

През годините доказахме, че подобряването ноа градската среда и публичните пространства е сред основните наши приоритети. Отне ни време да убедим администрацията, че калният паркинг по бул. Македония трябва да отстъпи място на красив линеен парк. Осъзнаваме колко важна е удобната градска среда за качеството на живот в града – уредените пространства ни правят щастливи и повишават отговорността към заобикалящата ни среда. Усърдно

ще работим, за да върнем града на хората като предприемем необходимите стъпки за изграждане на красиви зони около Централните хали и Синагогата.

Така развитието и в северните части на градския център ще бъде стимулирано. Ще изградим и свързано пешеходно пространство с няколко градинки, започващи от пл. Бански и обхващащи минералните чешми при Дома на киното, паркинга на НАГ, експонираните останки на Североизточната кула на Сердика до ул. Веслец.

Compare imagesCompare images

В малките уютни площади, които изобилстват в София, виждаме огромен потенциал. Заедно с районните кметове и гражданите ще идентифицираме подходящи пространства, където с малки намеси по примера на Project for Public Spaces/ New York, очакваме да се получи значителен ефект върху градската среда.

Така ще превърнем тези места в желани от местната общност средища за социален контакт и отдих.

Приоритетно ще осъществяваме подобни проекти в квартали без достатъчна публична инфраструктура. Желанието ни е в рамките на тази инициатива да бъдат ремонтирани и преобразени най-малко десет подобни пространства.