IV.3. Интермодални терминали за улеснено прекачване

Пътуването с градския транспорт ще стане по-приятно, а смяната на превозните средства ще бъде удобна след построяването на интермодални терминали на територията на целия град. Те комбинират ползите от индивидуалните форми на придвижване – като ходенето пеша, карането на велосипед и пристигането с автомобил, с предимствата на бързия и редовен градски транспорт. Модерни и мултифункционални, ние ги планираме не само около натоварените метростанции, но и на големи входно-изходни артерии и други важни транспортни възли.

Изграждането на интермодални терминали с атрактивна покривна конструкция и център за клиенти е най-належащо на метростанциите Г. М. Димитров и Сливница. Те ще улесняват прекачванията между метрото, автобусите и бъдещите трамвайни линии, а неразделна част от всеки нов обект ще бъдат и станциите за наем и паркиране на велосипеди.

Интермодален терминал в Грац, Австрия
© Портал на провинция Щирия, Австрия

Планираме и спешно изграждане на недовършената Автостанция Изток с подземната трамвайна спирка, заедно с построяването на многоетажен паркинг, при която крайградските автобуси ще правят удобна връзка с трамвай 22. Подобни типови терминали могат да бъдат изградени на последните спирки на трамваите в Люлин, Илиянци, Обеля и Гео Милев. Модерни точки за прекачвания с големи и красиви навеси ще построим и на пл. Възраждане, при Семинарията, Централна ж.п. гара и гара Искърско шосе, в кв. Орландовци и при метростанция Мизия в кв. Овча купел. Където е възможно и целесъобразно ще търсим вариант за публично-частни партньорства, като срещу изграждането на комплекса, частният инвеститор ще получава право на наем и управление на търговските площи за определен срок.

Интермодалните терминали ще съкратят времето за прекачване, а процесът ще бъде далеч по-комфортен за пътниците. Те ще позволят част от линиите да бъдат оптимизирани и ще служат като място за резервни автобуси, които да се включват при по-големи натоварвания.