IV.4. Нова Генерална схема на линиите

Генералната схема на линиите в София е остаряла и вече не успява ефективно да отрази транспортните нужди на софиянци. През последните десетилетия основната точка на икономическа активност се пренесе от северните индустриални зони към южните части на града. Новите квартали като Манастирски ливади, Витоша, Кръстова вада и Малинова долина са дом на десетки хиляди млади и активни граждани, които нямат никакъв достъп до градски транспорт. От друга страна, търговските и бизнес центрове привличат все повече посетители, а тенденцията все по-големи части от историческия център да стават пешеходна и туристическа зона, допълнително ще увеличат нуждата от нова транспортна схема. Двата терминала на летището обслужват средно над 20 000 пътника на ден, а сектори с нестандартно работно време като аутсорсинг и IT привличат все повече млади и образовани хора да посещават и остават в София. Градът е космополитно място на денонощна активност и транспортът трябва да улеснява, вместо да вгорчава живота в него.

Затова ще реформираме транспортната схема, така че тя да подпомага икономическото развитие на София и да стимулира динамичния живот в големия град. Ще реорганизираме автобусни, трамвайни и тролейбусни линии, за да отговорим не само на сегашните нужди, но и за да подготвим адекватно града за бъдещите.

Това означава по-добро обвързване между отделните системи на градския транспорт, като релсовият ще има водеща роля. Достигането до основни бизнес зони като Бизнес парка, Хладилника, Цариградско шосе и др. ще бъде значително улеснено.

Решени сме трайно и качествено да засилим връзките между София и другите населени места в общината, които вместо да са част от свързана агломерация, днес са откъснати от нея, увеличавайки икономическите и социалните неравенства. Заради липса на разумна алтернатива, нашите съграждани, живеещи извън компактния град, са напълно зависими от автомобилите. За да решим това ще разширим мрежата, пускайки нови линии, засилвайки съществуващите или замествайки маршрутните таксита с комфортни автобуси. Ще направим градския транспорт привлекателен за всеки, независимо от социалния статус, демографската характеристика или мястото на живеене.