I.2. Експресни, довозващи и квартални линии

Като основен приоритет си поставяме задачата да въведем нови линии, които да задоволят транспортните нужди на всички софиянци без значение от района, в който живеят. Считаме, че София има нужда от експресни линии – това са бързи автобусни линии, обслужващи само основни или трансферни спирки и осигуряващи бърз превоз на дълги разстояния.

Нови експресни автобусни линии

Така, големите квартали, центърът и станциите на метрото ще бъдат свързани, а съществуващите линии – облекчени, осигурявайки алтернатива на личните автомобили. Система от БУС ленти и светофари, осигуряващи приоритет, ще ускоряват пътуването, а експресните линии ще създадат мрежа, допълваща метрото.

Нови квартални автобусни линии

В труднодостъпните и изолирани квартали като Манастирски ливади, Витоша, Кръстова вада, Горна баня и Орландовци ще инвестираме в система от квартални линии, обслужвани от най-малко 50 мидибуса (по-къси от стандартните автобуси), които лесно маневрират в тесните улици.

Нови довозващи автобусни линии

С къси интервали на движение и без допълнителен билет, пътниците ще правят удобна връзка с близките метростанции и интермодални терминали. След внимателен анализ ще предложим удобни за живущите линии, които да се ползват за пътувания до метростанции, съседни квартали, районни институции, болници, училища и паркове.

Целта ни е да въведем най-малко една нова линия във всеки голям квартал.Приоритетни за нас ще бъдат големи квартали без метро като Слатина, Левски, Гео Милев, Свобода, Студентски град и Витоша.