I.3. Развитие на нощния транспорт

Подобрения в нощния транспорт

Въвеждането на нощния транспорт в София беше безспорен успех на нашия екип. През изминалия период, той проведе анализ на функционирането на системата, събирайки ценна обратна връзка от ползвателите на услугата. На тази база, още миналото лято изготвихме и внесохме мотивирано предложение, съдържащо серия от мерки за нейното подобрение. От въвеждането на нощните автобуси, Столичната община не взе нито една мярка, за да подобри констатираните недостатъци, да подобри услугата и привлече повече пътници.

Като първа и евтина мярка ще поставим нови спирки при парка на НДК и на ул. Бели Дунав в Надежда. Срещу съответната добавка, ще признаем абонаментните карти, които да важат и в нощните автобуси. За да подобрим свързаността и обслужим значителните пътникопотоци от туристи и граждани, ще въведем и нова линия Н5, свързваща двата терминала на Летище София с центъра на София, както и ще коригираме маршрутите на линии Н3 и Н4.

След анализ, планираме да коригираме и разписанието на нощните автобуси, съкращавайки интервалите на движение от 40 на 30 минути, започвайки с почивните и празнични дни. Междувременно ще подобрим координацията между автобусите, за да избегнем закъснения, на които сме свидетели до момента, както и активно ще ползваме електронните табла и превозните средства на градския транспорт за постоянно промотиране на услугата. Сигурни сме, че нощният транспорт има огромен потенциал, който може да направи пътуванията в нощна София по-бързи, достъпни и сигурни.