Басейнът “Червено знаме” става най-модерният в София

Плувният комплекс на бул. Асен Йорданов, в миналото известен като “Червено знаме”, е един от най-модерните за времето си басейни в Европа. Открит за Европейското първенство през 1985 г., съоръжението носи европейското злато на Таня Богомилова и сребро на Петър Георгиев на триметров трамплин и открива пътя към успеха за редица наши плувци и скачачи. Петте басейна, трибуните за над 2000 човека и всички останали съоръжения от години тънат в разруха, отнемайки шансът за високи спортни успехи и професионална реализация на днешни спортисти, като Димитър Исаев. Заради остър недостиг на закрити басейни, те са принудени да тренират в чужбина. Спортната традиция на България и днешните ни спортисти не заслужават подобно срамно отношение! 

Министерството на младежта и спорта, което от 2011 г. стопанисва комплекса, все още не знае какво да прави с него, а София има належаща нужда от обществени басейни.

Смятаме, че е редно Общината да не стои безучастна, а гражданите да са принудени да плащат високи суми за достъп до малки басейни по столичните хотели. Ще обявим процедура за публично-частно партньорство, включваща продажбата или концесионирането на прилежащия към комплекса хотел, а със събраните средства ще започнем пълния ремонт на басейна. Ще се обърнем за помощ и към Българска федерация по плувни спортове, която срещу участие в проекта ще получи най-добрата тренировъчна база в България. Всички останали средства, необходими за пълен ремонт на спортното съоръжение, сме решени да намерим от бюджета на Столичната община, включвайки и европейските програми.

Убедени сме, че бихме могли да намерим финансовия ресурс и съдействието на експерти за пълно обновяване и модернизация на комплекса.

Тази многофункционална база не само ще даде шанс за развитието на водните спортове и популяризирането им в България, но ще бъде и от полза за всеки столичанин. Разполагайки със собствен басейн, ще стимулираме практикуването на водни спортове от страна на учениците – безплатно, най-малко два пъти в годината и чрез изготвяне на календар, обхващащ всички общински училища. През останалото време петте басейна ще бъдат на разположение на всеки столичанин, като ще изготвим атрактивни пакети за месечен и годишен абонамент и ще работим с партньорски програми като Multisport.