II.4. Град, в който децата ходят сами на училище, е безопасен град

Преди две години арх. Ян Геел дойде по покана на кмета да научи управляваната от нея администрация как да направи от София “град за хората”. Макар че това беше просто ПР ход, за нас докладът на екипа му беше уникална възможност да надникнем в това как един град работи за това. В своята презентация арх. Геел демонстрира прост факт: безопасните градове са онези, в които можем спокойно да пуснем децата си да ходят сами до училище.

Така не само от малки ги възпитаваме да са самостоятелни и отговорни, но и ние – родителите, пестим време и средства.

Трябва да сме смели в амбициите си и да направим града си такъв, че децата ни да са в безопасност и когато играят пред блока, и на път за училище.

Написаната с наше участие Наредба РД-02-20 на МРРБ за планиране на транспортно- комуникационните системи задължава градските управи да предвидят и разработят “безопасни маршрути” около училищата. За да улесним максимално родителите, които все пак не могат или не искат да оставят децата си да се придвижват сами, ще разработим и въведем такива маршрути, обвързващи всяко училище с близките спирки на градския транспорт, както и със специално маркирани и организирани зони за посрещане и изпращане на учениците.

Искаме за всяко училище да има поне една точка, на която да организираме т.н. “Изпрати и продължи” зони (Kiss & Ride), в които родителите водещи децата си да ги оставят без да се налага да слизат от колите

и без да осъществяват престой по-голям от 1 минута. Така ще предотвратим тенденцията бързащите за работа родители сами да предизвикват задръствания около училищата и детските градини.