III.4. Спортни събития през цялата година

Показателно е как “постоянната спортна столица на Европа” стимулира участието в големите спортни мероприятия като софийския маратон. В нито един ден в годината Столичната община не иска да затвори за трафик централните булеварди, принуждавайки участниците да обикалят неколкократно като хамстери между булевардите България и Христо и Евлоги Георгиеви. Затова ние ще работим тази титла да бъде наистина защитена чрез активното участие на Столичната община в организирането и привличането на различни спортни събития, особено за масов спорт, и ангажирането на максимално голям кръг хора за участие в тях. Убедени сме, че това е очаквана и отговорна позиция към здравето на всички софиянци.

Ще бъдем активен партньор при организацията на вече съществуващите добри примери като 5kmrun, Vitosha Run, Витоша 100, Sofia Open, Legion Run и др. Ще подкрепим провеждането на Фестивал на здравето и други сходни събития през цялата година.

Също ще целим софийският маратон да се превърне в най-масовият на Балканите, както и ще организираме женски маратон по подобие на Братислава и Любляна, чиято цел ще бъде изостряне на вниманието към проблеми като рака на гърдата или насилието над жени.

Освен това ще обърнем сериозно внимание върху училищния спорт. Ще работим с организации като Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ), като целта ни е да внесем ред при организирането на градски училищни турнири в различни спортове.

Освен Ученическите игри, провеждани от Министерство на спорта, които ще продължим да подкрепяме, ще създадем и Софийски игри.

По подобие на националните игри, отбори от всички столични училища в спортове като футбол, баскетбол, волейбол, бадминтон, тенис на маса, хандбал, лека атлетика и шахмат ще се състезават, като ще осигурим обществен и медиен отзвук на церемониите, както и стимули за участниците, победителите и училищата.