II.3. Карта за градския транспорт без бележки и удостоверения

Докато се редите за подновяване на абонамента си за карта за градския транспорт сигурно сте забелязали ученици и студенти носещи бележниците и студентските си книжки. За да презаредят картите си в началото на всеки срок или семестър, те трябва да ги представят, за да може касиерите на Център за градска мобилност да проверят дали семестърът е заверен или срокът – започнат, както и да напишат датата, на която са презаредили картата. Училищата и университетите в страната работят с делегирани бюджети и Министерство на образованието знае кои ученици и студенти къде и дали са заверили учебната година или семестър. Тази информация се съхранява от Министерството на образованието, но Столичната община не я е интегрирала в собствените си услуги. Същото важи за пенсионерите, от които се иска нотариално заверено копие от удостоверение, издавано от НОИ.

Ще интегрираме всички налични информационни масиви на държавната администрация, от които се иска извадка, за да се удостовери възможността софиянци да ползват абонаментни карти с преференции.

Искаме процесът на издаване на карта за градския транспорт да е лесен и бърз. Отговорността за проверка в държавните информационни масиви ще бъде на Столичната община, не на гражданите. Така не само ще направим издаването на картите за градския транспорт по-бързо и лесно, но и ще улесним значително работата на служителите на ЦГМ.