I.3. Воля за налагане на сериозни глоби

Голям фактор, задълбочаващ проблемите с некачествените ремонти, е липсата на политическа воля у сегашния кмет и неговата администрация да се спазват подписаните от тях самите договори с фирмите-изпълнители. Кметът Фандъкова многократно “пропусна” да наложи глоби за некачествено изпълнение на различни фирми, които видимо не се справиха със задачата си. Примери са ремонтите на булевардите Витоша, Кн. Александър Дондуков, Цариградско шосе, ул. Граф Игнатиев и много други. Неспазвайки собствените си договори и спестявайки на фирмите глобите за некачествена работа, общината дава ясен сигнал, че толерира подобни действия и резултати. 

Ние сме решени да сложим край на това безпринципно поведение в ущърб на публичния интерес.

Независимостта и решимостта ни да гарантираме максимални резултати за нашите съграждани, както и юридическият инструментариум, ни дават възможността да налагаме максимални глоби всеки път и на всеки етап от строителството,

когато се констатират дефекти, свързани с изграждането или организацията на работа. Убедени сме, че подобна промяна на ниво политики ще има дисциплиниращ ефект и фирмите ще започнат да работят далеч по-старателно и експертно. Само така всички ние ще получим качествени и дълготрайни обекти.