II.4. Създаване на Музей на транспорта

София е една от малкото столици в Европа без обособен музей на транспорта. Затова ще създадем такъв и ще го разположим в сградата на бившето депо Клокотница на бул. Мария Луиза. Това е чудесна и удобна локация, близо до центъра на града, а самата сграда е първото трамвайно депо в София.

Ще продължим възстановяването и съхранението на музейни експонати – трамваи, тролейбуси и автобуси, включително ще работим активно със сдружение „Градски транспорт и инфраструктура”, които със собствени средства вече купуват и реставрират стари возила. Наша цел ще бъде създаването на модерен, интересен и интерактивен музей, който да разказва за богатата история на транспорта в София и България.

Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" има
готов проект за музея.
Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура” има
готов проект за музея.

С възстановените експонати ще организираме редовни ретро линии, които да обикалят из София

и по този начин да носят радост на софиянци и гостите ни. Тази практика е доказано успешна и популярна в много други градове като Прага и Будапеща. Освен музей на транспорта ще създадем и музеен кът посветен на трамвайното трасе през Борисовата градина в сградата на емблематичната спирка Вишнева, наскоро възстановена след пожар.