I.1. Изграждане на гаражи в центъра

Историческият център на София е в плен на автомобилен хаос, а красивите сгради-емблеми на столицата стоят скрити зад редици паркирани автомобили. От малките улички, през големите булеварди и централните площади – няма пространство, пощадено от разчертани паркоместа. Въпреки това има сериозен недостиг, породен от факта, че от десетилетия в София не беше построен нито един подземен или многоетажен гараж. Наслушахме се на гръмки обещания за подземни гаражи под училищни дворове и площади, които останаха на хартия, защото общината чака частен инвеститор да ги построи.

Въпреки че центърът не е място, където да се концентрира автомобилен трафик, не може да избягаме от реалността, че в ограниченото пространство има много живущи, заведения и бизнес сгради, които имат нужда от места за паркиране. 

Затова от първия ден усилено ще се посветим на разработване на проекти за строителство на нови общински паркинги. Идентифицирали сме подходящи локации под големите площади и в рамките на общински или държавни терени, които да осигурят нови паркоместа с минимални разходи. Ще предложим под пл. Възраждане и бул. Македония, намиращи се в близост до високите бизнес сгради, да бъдат построени подземни гаражи с голям капацитет.

Част от местата ще бъдат резервирани само за живущите в непосредствена близост, а паркирането по основните улици в района ще бъде строго забранено.

С това целим повишена пропускливост и по-бързо придвижване за всички.

Ще инициираме и диалог с държавата за предоставяне за стопанисване на терени, които да се ползват за строителство на подземни или многоетажни гаражи. Ще придобием терена на недовършената от 30 години сграда на Катедрата по вътрешни болести, намираща се непосредствено до Александровска болница и метростанция Медицински университет. В План за София сме предвидили на нейно място да се построи многоетажен паркинг за всички посетители на болничния комплекс и живеещите наблизо, с което трайно ще решим хроничните проблеми с паркирането в района и ще подобрим движението по ул. Георги Софийски. По аналогичен начин ще проучим възможността за по-ефективно публично ползване на няколкото паркинга под НДК, които към момента не са част от Синя зона и не се използват ефективно.

От държавата ще поискаме имотът на кръстовището на ул. Искър и ул. Веслец, който е предвиден за многоетажен паркинг. Предвид наситената и специфична архитектурно-културна среда, в която се намира възнамеряваме да обявим архитектурен конкурс.

Този многоетажен паркинг ще бъде част от Синя зона и ще ни позволи да освободим тротоарите, улиците и площадите в района от паркирани автомобили.

След неговото изграждане, веднага ще бъде премахнато паркирането пред Направление “Архитектура и градоустройство”, от служебния паркинг на Министерството на труда и социалната политика между ЦУМ и Централна баня, както и на други институции в района.