I.2. Уредени паркинги за удобно паркиране в кварталите

Нежеланието на общината да изгради нови места и да регулира паркирането в столичните квартали превърна търсенето на място за автомобилите в един от най-големите проблеми за софиянци. Съчетанието на безотговорни политики, като презастрояване, бързо нарастващия брой автомобили и липсата на инвестиции в панелните квартали, проектирани за далеч по-малко автомобили, доведоха до пълна анархия. Те са завзели цялото публично пространство – от зелените площи и игрищата до тротоарите и уличните платна. Създаденият хаос унищожава инфраструктурата и силно влошава градската среда, а от тази ситуация печеливши няма.

Compare imagesCompare images

Нашата цел е да работим за бързо и осезаемо решаване на проблема с паркирането в кварталите.

Смятаме, че устойчивата политика за градско развитие включва строго разграничаване на местата за регламентирано паркиране от зелените площи и тротоарите. Като неразделна част от програмата ни за цялостен ремонт на междублоковите пространства най-напред ще започнем с обновяването на съществуващите паркинги в тях и премахването на калните площи. Паркингите ще се сдобият с асфалтова настилка, прилежащи тротоари, осветление и отбелязани места.

Масово междублоковите ни пространства изглеждат така

След експертен анализ, навсякъде, където е възможно, ще предложим изграждането на монтажни паркинги на две нива, двойно увеличавайки местата за паркиране,

без да се унищожава визията и комфорта на жилищните зони. Те не изискват голям финансов ресурс, строят се бързо и са дълготрайни, без да изискват скъпа поддръжка.

По примера на Бургас, където през последните няколко години бяха премахнати над 4500 гаражни клетки, ще предприемем кампания за отстраняването им и в София и ще ги заменим с уредени и асфалтирани общински паркинги.

Удобни паркинги в кварталите на Бургас

Навсякъде, където е възможно, ще предложим и строителство на монтажни паркинги. Така не само ще увеличим капацитета за паркиране, но и ще гарантираме равноправен достъп на всички живущи. За целта ще улесним и ускорим процедурата по уведомяването на собствениците и ще съкратим времето за реакция от страна на общината. Целта е в рамките на следващите няколко години значително да намалим бройката на незаконните гаражни клетки във всички столични райони.