II.3. Държавни и общински институции без преференции

Основни ползватели на ограничените места за паркиране в центъра са държавните и общински институции. Всяка от тях разполага с десетки безплатни паркоместа, често разположени върху тротоарите и публичните пространства. Даже институции, които би трябвало да служат за пример пред обществото като Министерството на здравеопазването и Агенция “Пътна инфраструктура”, имат разположени върху тротоарите места за паркиране. Безславен първенец в това отношение е самата Столична община, окупирала десетки места около катедралния храм Св. Ал. Невски и ул. Московска.

Удобството на институциите е за сметка на местата за паркиране на гражданите и е неприемливо като се има предвид, че служителите им разполагат с  безплатни карти за градски транспорт. Затова незабавно ще ограничим броя им до минимално необходимото за нормално извършване на дейностите на съответните институции.

Освободените от паркирани коли тротоари ще бъдат ремонтирани и върнати на пешеходците. Останалите места за паркиране ще бъдат част от Синя и Зелена зона, с което ще облекчим паркирането, особено на живущите в района.