Нов монтажен паркинг решава хаоса в Младост IV

Квартал Младост е един от най-застроените и гъсто населени райони в София. Проектиран за далеч по-малко хора, автомобили и сгради, днес той не може да отговори на очакването за нормална градска среда за над 100 000 столичани.

Строителството на метрото и разширяването на бул. Ал. Малинов не успяха да откажат хората от ежедневното използване на колите.

Монтажните паркинги използват наличната си площ най-ефективно

В резултат на това, в квартала се паркира буквално навсякъде – в зелените площи, детските площадки, игрищата и междублоковите пространства. Ако искаме да ги върнем на хората и да подобрим условията на живот, строителството на нови места за паркиране е неизбежно.

Ние виждаме решението в строителството на нови монтажни паркинги, които бързо и сравнително евтино могат да осигурят двойно повече места за паркиране.

Затова при фокуса върху кварталите в нашия План за София сме предвидили изграждане на повече съоръжения за вкарване на ред в паркирането. Едно от подходящите пространства, които сме идентифицирали за изграждане на монтажен паркинг, се намира на ул. Самара при блокове №440-446 в ж.к. Младост IV.

В момента пространството е неуредено, местата са неразчертани, а близостта на Бизнес парка го натоварва допълнително

Теренът е подходящ, защото съществуващият паркинг общинска собственост е достатъчно голям като площ и се намира на 20 метра от сградите. Последното е важно условие, тъй като монтажният паркинг предвижда един допълнителен етаж за паркиране и затова е необходимо да има достатъчно пространство между него и жилищата. 

Новият монтажен паркинг по ул. Самара ще разполага с около 400 места за паркиране – достатъчни за обслужването на седемте прилежащи жилищни блока.

Това ще ни позволи, след цялостен ремонт, да върнем публичните пространства за ползване по предназначение. Паркирането по тротоарите, в зелените площи и върху детските площадки ще бъде забранено и те ще придобият коренно нова визия и функция, увеличаваща качеството на живот в близост до домовете на нашите съграждани.

Повече места, върху по-малко площ

На същия принцип искаме да изградим нови монтажни паркинги и в останалите столични квартали, предимно на мястото на незаконни гаражни клетки и големи общински терени.

След решаването на проблема с безразборното паркиране ще ремонтираме и прилежащата инфраструктура, връщайки предназначението ѝ в полза на гражданите. Финансирането за тези инвестиции ще се осигури от общинския бюджет, както и с част от приходите от Синя и Зелена зона, които вече са достатъчни за изграждане на няколко нови монтажни паркинга всяка година.