III.3. Контрол на паркирането в целия град

Причина за повсеместния хаос в столицата не е само липсата на инвестиции и правилни общински политики, но и нежеланието на управляващите да се борят с безредието. В момента борбата с нерегламентираното паркиране е в правомощията на три институции – ЦГМ, Столичен инспекторат и КАТ. Често нито една от тях не си върши работата, като сигналите на гражданите биват препращани до безкрай. Това за пореден път доказва, че колективната отговорност води до пълна безотговорност.

Чрез строг контрол ще върнем реда по софийските улици, където спирането по тротоари и зелени площи ще стане минало, а булевардите ще бъдат по-проходими.

От подреден град ще имаме полза всички, независимо дали сме пешеходци, шофьори или пътуваме с градския транспорт.

Като основен инструмент за борбата с хаоса ще инициираме създаване и оборудване на нова, подчинена на кмета Общинска полиция с 1000 служители на терен, която да има правомощия да контролира паркирането в целия град. Веднага ще предложим на Общинския съвет да гласува средства за закупуването на най-малко десет нови паяка. Сигурно е, че тази инвестиция ще се изплати в кратки срокове. С цел бързо репатриране на колите и ефективно използване на новите паяци ще предложим на общински терени да бъдат обособени нови локални наказателни паркинги.

Особено безкомпромисни ще бъдем към паркиране в обхвата на спирките на градския транспорт, както и около новопостроените етажни паркинги.

Силно мотивирани сме да въведем ред в цяла София. Добре осъзнаваме, че ни чака много работа до достигане на крайната цел – уреден и функционален град за всички. Затова сериозно ще се заемем с решаването на проблема с паркирането, осъществявайки комплекс от мерки и добри примери от уредените европейски градове, които едновременно подобряват условията за паркиране и дават истински алтернативи на придвижването с автомобил.