III.1. Нови буферни паркинги спират колите в периферията

Буферните паркинги стимулират оставянето на автомобилите в периферията и ползването на градския транспорт за придвижване вътре в града. Днес те са недостатъчни и зле управлявани. Част от тях, като паркингите при метростанции Бизнес парк, Фр. Жолио-Кюри и Стадион Васил Левски, даже са отдадени на частни фирми и гражданите не могат да се възползват от техните услуги. Столичната община изобщо не припознава и възможността за строителство на буферни многоетажни гаражи и на последните спирки на наземния градски транспорт – за администрацията метрото е единственият транспорт, заслужаващ интермодалност. Докато управляващите нехайстват, над сто хиляди автомобила продължават ежедневно да пристигат в София, да задръстват нейните улици и да замърсяват нашия град.

Буферен паркинг в Будапеща, Унгария

Осъзнавайки, че София е част от най-голямата агломерация в страната и че нейното благосъстояние зависи и от работещите, но живеещи извън нея,

ще разработим и приложим стратегия за всеобхватна мрежа от буферни паркинги в периферията, която да предоставя удобни връзки с всички форми на градски транспорт, велосипедната мрежа и бъдещата система за велосипеди под наем.

Ще започнем, довършвайки изоставената Автостанция Изток, където освен терминал за трамваите и крайградските линии, ще търсим финансиране за строителство на нов многоетажен паркинг. По този начин ще осигурим бърза връзка с центъра на пристигащите от източните и северните предградия и околни градове. Ще се борим да бъдат построени буферни паркинги – независими от метрото, но свързани с наземния транспорт, на всички големи входно-изходни артерии, оформящи пръстен около града: бул. Петър Дертлиев в ж.к. Люлин, бул. Ломско шосе в ж.к. Обеля II, бул. Рожен, бул. Източна тангента в Нова София.