Подземен паркинг в центъра на София

След повече от десетилетие събиране на пари от Синя и Зелена зона, ЦГМ не построи нито един публичен подземен паркинг, макар това да беше основната причина, с която те бяха създадени. През годините моторизацията не спря да расте и зависимостта от личния автомобил придоби застрашаващи размери. Въпреки че историческият център не трябва и не може да бъде място за тежък трафик, не можем да игнорираме проблема с недостига на паркоместа. Там, освен жилищни сгради са концентрирани и офиси, институции и магазини и за много софиянци е по-бързо и удобно да ги достигнат шофирайки.

За да постигнем целта ни центърът на София да е спокойно и приветливо за пешеходци място, ни трябва амбициозна инвестиционна програма за изграждане на подземни паркинги.

Освободен от автомобили център е среда, в която повърхността – под слънцето, сред дърветата, с гледка към фасадите, е свободна за хората. Паркирането в центъра е основно по тесни улички и много рядко намираме свободно място “пред вратата”. Днес го асоциираме със загуба на време, не заради вървенето, а заради търсенето на свободно място. Премахването на паркоместата по уличките около нов подземен паркинг всъщност спестява време за всички ни. Той ще увеличи броя места, с които сме разполагали преди, а по-широките тротоари ще ни осигуряват по-бързо придвижване накъдето сме се запътили след като паркираме.

Осигуряването на нови и изнесени от улиците паркоместа в центъра е наш приоритет от самото основаване на Спаси София. 

Преместването на 1500 паркоместа в центъра на София в подземен паркинг може значително да облекчи движението

Многократно сме коментирали необходимостта и сме предлагали възможни места за построяването на нови подземни паркинги. Едно от най-подходящите е пл. Възраждане. Без навлизане под съществуващите зелени площи, под площада

има достатъчно място за паркинг с над 200 места на всяко ниво, а ако той се построи по изцяло подземен способ и обхване всички 23000 м2, на едно ниво могат да се съберат над 500 автомобила.

В зависимост от задължителните за такъв голям проект геоложки проучвания и възможността съществуващите подземни комуникации да се преместят, площадът може да осигури от 600 до 1500 нови паркоместа.

пл. Възраждане е един от големите градски площади

Много от нас забравят, че пл. Възраждане е един от големите и красиви софийски площади, и най-голямото трамвайно обръщало в града. Разположен в близост до СДВР, Министерство на земеделието и НОИ, както и до Sofia Mall и новите високи сгради около пл. Македония, подземен паркинг под пл. Възраждане ще позволи изцяло да се реорганизира паркирането в района и да преобрази целият площад. С неговото построяване не само ще се осигури комфорт на търсещите паркоместа в района, но и ще се освежи една позабравена част от градския център с голям потенциал.