IV.1. Безопасни маршрути до училищата

Тъжната действителност е, че около 30 деца умират всяка година по българските улици и пътища в резултат на пътни инциденти, а страната ни е в челните места в ЕС по жертви. Само в София броят на загиналите през 2018 г. е 51, а ранените са около 1000. Ще направим всичко необходимо тази статистика да се сведе до нула. Състоянието на градската инфраструктура е ключов фактор при пътните инциденти, като добре планираната и качествена такава доказано води до намаляването им.

Ще започнем, предпазвайки най-уязвимите. Ще инициираме и участваме в изработването на набор от решения за подобряването на пътната инфраструктура в зоните на училищата и детските градини. Залагаме на доказани мерки, като стесняване на платното за автомобилите, шикани и уширение на тротоарите около учебните заведения. Приоритетно ще се ремонтират кръстовищата и пешеходните пътеки около тях, заедно с цялостно подновяване на уличното осветление, маркировката и табелите, изпълнени от качествени и дълготрайни материали. За подобряване на видимостта ще намерим ново място на контейнерите за смет, разположени в ъглите на кръстовищата, включително и чрез изграждането на подземни такива.

По най-натоварените и опасни пресичания и в зоните на големите училища ще въведем практиката домакините им да влизат в ролята на т.н. училищни регулировчици

(school crossing supervisor), които да спират трафика когато децата пристигат и си тръгват от училище. За да улесним родителите и да подобрим движението, около училищата ще въведем специални зони за оставяне на децата, където автомобилите могат да спират безплатно в рамките на три минути.

Заедно с директорите и училищните настоятелства ще идентифицираме най-преките маршрути между училищата, кварталите и спирките, като след това ще ги ремонтираме и ще подобрим осветлението на пешеходните алеи и тротоари. Водещи критерии ще бъдат безопасността на най-малките и намаляване на активното автомобилно движение, така че родителите да бъдат спокойни за сигурността на своите деца.