IV.3. Принципи за намаляване на пътните злополуки

8 от 10 загинали по градските улици са пешеходци или велосипедисти. Въпреки непрекъснатото говорене за “война по пътищата”, по отношение на пътната безопасност в София почти нищо не беше направено. Липсата на адекватна реакция и контрол доведе дори до драстично увеличение на жертвите през 2018 г. Все още има твърде много опасни улици, кръстовища и участъци с концентрация на катастрофи.

Безопасни улици за всички участници в движението е наш основен приоритет и водещ принцип, както при ремонт на съществуващите, така и при изграждане на нови. Така не само ще намалим жертвите и инцидентите по пътя, но ще предоставим и истинска алтернатива за придвижване в града, с фокус върху устойчивите форми, като градски транспорт, пешеходно и велосипедно движение. Намалявайки задръстванията и замърсяването на въздуха, ще подобрим физическото здраве на гражданите и ще намалим ежедневния стрес. Накратко – по-безопасните улици са ключ към подобряване на градската среда и превръщането на София в приятно за живеене място. 

Като стратегически приоритет, в унисон с модерните световни тенденции в градската мобилност и пътната безопасност, си поставяме целта постепенно да променим начина на
придвижване в София.

Целим преход от личните автомобили към по-екологични алтернативни форми на лично и колективно пътуване, каквито са градския транспорт, споделените пътувания и велосипедите.

Сравнението на българската столица с Виена – градът с най-високо качество на живот в света, показва, че заради липсата на истински алтернативи, жителите на София са твърде зависими от личните си автомобили.

Ще привлечем доказали се български и чуждестранни експерти в проектирането, изграждането и управлението на модерна и безопасна инфраструктура. Ще потърсим и опита и съветите на побратимените ни градове като Берлин, Прага и Варшава, където вече имаме сериозни контакти с експерти и ръководители на транспортните оператори и администрации. Ще приложим цялата палитра от възможни решения, като изграждане на пешеходни острови, повдигнати кръстовища, тротоарни уширения, огледала за видимост и т.н.

Същевременно с това, драстично ще подобрим осветлението на пешеходните пътеки и поддръжката на пътната маркировка, особено по критичните точки около училищата, болниците, парковете, както и при прави и дълги пътни участъци и местата с намалена видимост.