II.3. Повече инвестиции в периферните квартали

Жителите на новите квартали като Манастирски ливади, Витоша и Кръстова вада, както и крайградските райони като Лозен, Бистрица, Нови Искър, Ботунец и Панчарево вероятно са най-пренебрегнати от администрацията на г-жа Фандъкова. Въпреки че плащат данъци наравно с всички останали, а многобройните разрешителни за строеж са източник на сериозни приходи, Столичната община не инвестира достатъчно в тези райони. Основни проблеми като липса на училища, осветление, улици, канализация и градски транспорт все още чакат своето решение. Повече от 200 000 софиянци живеят в новите квартали и крайградски територии и затова е необходимо да им се обърне подобаващо внимание, както и да им е осигурен достъп до същите условия, като на съгражданите им в компактния град. Възползвайки се от добрия кредитен рейтинг на града, ще търсим нисколихвено финансиране за приоритетно изграждане на канализация.

Това ще ни позволи и да довършим инфраструктурата, чието строителство е възпрепятствано от липсата на подземни комуникации.

Ще изработим и план за строителство на нереализираните улици, тротоари, осветление, паркинги, спортни съоръжения и детски площадки. Ще работим за подобряване на състоянието и пътната безопасност на уличната мрежа в крайградските територии, за да получат те удобства, съпоставими с онези в компактния град. Извеждайки подобряването на градския транспорт като основен наш приоритет, обещаваме да преразгледаме и преосмислим транспортната схема, обслужваща крайградските райони. Част от Плана ни за София е създаването на градска железница, обслужваща населените места в агломерацията на София, достигайки до Перник, Своге, Сливница и Елин Пелин.

Поставяме си задача да осигурим повече бързи автобусни линии от периферните населени места до новите интермодални терминали и станциите на метрото в компактния град.

Така целим предоставянето на конкурентна алтернатива на автомобилите на живеещите извън София, намаляване на приходящия трафик и причинените от него задръствания и замърсяване.