I.10. Край на калта в кварталите

Калта в кварталите е основен източник не само на вредните ФПЧ, но и на мръсотия и хаос. Много често тревните площи не са поддържани, а заради комбинацията от безразборно паркирани автомобили и неасфалтирани улици, София изглежда като средновековен град.

Обновяването на зелените площи и засаждането на повече зеленина и растителност е сред най-бързите, ефективни и евтини начини както за намаляване на замърсяването, така и за подобряване на качеството на живот в града. Затова приоритетно ще се фокусираме върху последователна рекултивация на зелените пространства.

Интегрираният подход, който предлагаме да бъде въведен при ремонтирането на междублоковите пространства, включва не само обновяване на зелените площи, но и изграждането на допълнителни регламентирани и асфалтирани паркинги.

Целта ни е тротоарите и зелените пространства да станат места за пешеходци, а навлизането на автомобили по тях да бъде строго санкционирано. Цялостното обновяване на пътните платна и тротоари, както и забраната за навлизане в зелени пространства, значително ще ограничат риска от генериране и разнасяне на кал, а така замърсяването ще бъде намалено. Част от проблема идва и от лошото състояние на основните булеварди, които все още са с паважна настилка.

Приоритетно ще работим за асфалтиране на булевардите Цар Борис III, Гоце Делчев, Пенчо Славейков, както и пл. Велчова завера.