III.2. Контрол на скоростта за по-спокоен сън

За да намалим шума в квартали, намиращи се по протежението на натоварените рингови пътища, като Манастирски ливади, Кръстова вада, Драгалевци, Симеоново и Илиянци, по примера на Австрия, Германия и Чехия ще ограничим скоростта на тежките превозни средства по Околовръстния път и Северната скоростна тангента в часовете между 22:00 и 05:00 часа. При скорост 60 км/час се постига значително намаляване на шумовото и прахово замърсяване без значително увеличение на времето за пътуване.

По софийските булеварди, където през нощта редовно се кара със значително превишена скорост, планираме да поставим камери за автоматично измерване на скоростта, включително и на средната в дадени участъци.

Такива системи ще бъдат изпълнени първо по бул. Цариградско шосе, следван от Ботевградско шосе, както и булевардите Александър Малинов, България, Сливница и Тодор Александров. Това ще допринесе за значимо намаляване на причинените от шума неудобства и на пътно-транспортните произшествия. Силно вярваме, че градската среда не е място за състезания и гонки и опасните водачи трябва да знаят, че общината не само не толерира подобно поведение, но и ще го санкционира.