III.1. Шумоизолиращи прегради по Околовръстния път

Основни източници на шумовото замърсяване в София са тежкият трафик и лошото състояние на инфраструктурата. Затова ключовите мерки трябва да са концентрирани по протежението на най-натоварените и ринговите булеварди.

Незабавно ще започнем да работим по цялостен ремонт на бул. Цар Борис III, където паветата ще бъдат сменени с асфалтова настилка.

След анализ ще предложим и изграждането на шумоизолиращи прегради по транзитните платна на Южната дъга на СОП в участъците около кварталите Младост, Драгалевци, Манастирски ливади и Овча купел, както и по протежение на Северната скоростна тангента при кварталите Илиянци, Бенковски и Враждебна.

Подобни прегради ще монтираме и на Източната дъга при Казичене, както и на Западната – при ж.к. Люлин.

Дискретни и покрити със зеленина прегради, смятаме да поставим на бул. Цариградско шосе при Борисовата градина, за да предпазим както посетителите на парка, така и жителите на кв. Яворов от денонощния шум.

Те няма да нарушават визуалната връзка с парка. На отделни участъци на скоростните булеварди като Цариградско шосе, Ботевградско шосе и България ще се спрем на изграждането на шумозащитни пояси от дървета и растителност, които да предпазват околните сгради от вредните последствия от шумовото и прахово замърсяване.  Всички нови прегради ще бъдат естетически издържани, с подходяща височина и правилно изчислени, за да постигнат максимален ефект.