II.7. Ефективна грижа за бездомните животни

„Екоравновесие“ е общинското предприятие задължено да “регулира безстопанствените кучета на територията на Столична община”. Въпреки високия бюджет от над 2,5 млн. лв. на година, дружеството не успя да реши докрай проблема с бездомните кучета в града, нито да осигури нормални условия за животните в двата общински приюта. Нещо повече – редица скандали за източване на средства и съмнения за убийства на животни хвърлиха тежко петно върху ръководството и възможността му ефективно и честно да управлява дружеството.

Затова ще освободим сегашното ръководство и ще натоварим новото с далеч по-амбициозни цели и задължения за прозрачна и професионална работа.

Освен намаляване на броя на бездомните животни, основен приоритет за нас ще бъде хуманното отношение към тях. Ще възложим ремонт на приютите с цел подобряване на условията в тях.

Засилването на експертния потенциал с нови ветеринари е необходимо, за да се гарантира доброто здравословно състояние на кучетата. Освен за тях ще започнем да се грижим и за уличните котки, чиято популация значително се увеличи през последните години. Ще създадем екипи за тяхното улавяне с цел кастрация и лечение при нужда.

Ще започнем да работим и с организации за защита и осиновяване на животни като Четири лапи и Редом, които да ни помагат с грижата и намирането на осиновители. Една от мерките, които ще приложим, е осигуряването на лесен достъп до общинските приюти в Сеславци и Горни Богров. Затова през почивните дни ще осигурим безплатен автобусен превоз от центъра на София до тях.

Планираме и да организираме осиновителски и дарителски акции в различни райони на София, имащи за цел намиране на дом за бездомните животни.

Успоредно с това, чрез новосъздадената Общинска зоополиция, част от реформираната Общинска полиция и в тясна координация с националните институции, ще работим за намаляване на агресията срещу животни, която е признак за крайно опасно обществено поведение. Нашата цел ще бъде не само да намалим броя на бездомните кучета и котки по улиците, но и в приютите.