II.1. Строг контрол върху фирмите за почистване

Въпреки сериозното увеличаване на средствата, които софиянци плащаме от общинския бюджет, София не става по-чиста. Липсва сериозен общински контрол върху фирмите за сметопочистване, които често работят безотчетно и неефективно.

Ръчното метене и миене на улиците и публичните пространства все още е масова практика, въпреки че съществуват ефективни машини. Немалко от кофите за смет са препълнени, счупени и мръсни, а хигиената в публичните пространства и парковете не се поддържа на добро ниво. Никой не обръща внимание на улиците, покрити с прах и осеяни с отломки от стари ремонти, а настилките по тротоарите и пешеходните зони са тъмни и мръсни. Всичко това се случва въпреки даденото на предходната предизборна кампания обещание от кмета Фандъкова, че ще превърне София в Европейска зелена столица.

Вярваме, че всички искаме да живеем в по-чист и подреден град. Затова, с помощта на общинските инспектори, ще работим за осезаемо засилване на контрола върху дейностите, извършвани от различните фирми за чистота.

Ще настояваме за изготвяне и стриктно спазване на прецизни графици за всички дейности по почистването на града. Ще разработим и наложим нов стандарт за визията и големината на контейнерите за смет, като капаците и педалите за автоматичното им отваряне ще са задължителен елемент. Общината ще има задължението да следи за състоянието им, а фирмите да ги поддържат и мият редовно.

Също така ще бъдат поставени специални по-големи контейнери в центъра на града, където в момента капацитетът е недостатъчен и често се натрупва боклук около контейнерите.

Планираме да инициираме промяна на договорите с фирмите, целяща прекратяване на ръчното метене за сметка на машинно с нова и модерна техника. По този начин многократно ще повишим ефективността на работниците и ще гарантираме далеч по-чиста градска среда. Ще разработим и подробна програма за целогодишно миене на улиците за да не се допуска наслагването на кал и прах, сериозно влияещи на замърсяването на въздуха с ФПЧ.

Смятаме за необходимо честотата на миене да бъде увеличена като приоритет ще имат не само главните централни булеварди, но и основни улици в кварталите.

Срещу стотиците милиони, които ежегодно плащаме за чистотата в София, трябва да получаваме далеч по-добри резултати.

Същевременно смятаме за небходимо значително да засилим капацитета на общинската фирма “Чистота Искър”, като инициираме закупуването на нова модерна техника и преструктуриране на предприятието. Така ще го подготвим за поетапното преминаване на дейностите по сметопочистване отново в общински ръце, с което целим намаляване на разходите, прозрачно и по-добро управление на общинските средства, както и увеличаване на възможностите за контрол и реакция.

Плавното преминаване на типично общински дейности обратно в общински ръце е интегрална част от нашия План за София, защото за разлика от предходните управляващи сме готови да носим пряка отговорност.