Сега: “Софиянци търсят спасение в безпартиен кандидат”

Как ще управлява без общинска листа, какво ще направи за инфраструктурата на столицата и за чистотата на въздуха, питаха гражданите независимия кандидат за кмет на София Борис Бонев

“Значително съм по-подготвен, отколкото Йорданка Фандъкова, когато стана кмет на София, или от Бойко Борисов, по проблемите на София. Не е само до самочувствието – ако не познавахме процесите, хората, които участват в тях, и всичко останало, нямаше как да знаем какво да правим”,

казва за себе си независимият кандидат Борис Бонев.

София, 23 август, горещина и пряхоляк отвсякъде. Чешмите в центъра, ако изобщо ги има, едва-едва църцорят. Хората се разхождат стиснали здраво бутилки с вода. Въпреки че е късно следобед – около 18 ч., температурите не падат – държат около 30 градуса, но софиянци все пак са излезли на разходка по бул. “Витоша”. Глъчка и шумотевица отвсякъде. И в цялата тази картина в разгара на кампанията си е и екипът на “Спаси София”, за които надпреварата за местните избори вече започна. Младежите са облечени в жълто и бяло – цветовете на слънцето, на чистото, на новото, символите на живота.

Вече над месец Борис и екипът му са на терен и говорят с хората

“Младите, младите, те да гласуват за вас”, обърна се възрастна дама към независимия кандидат на сдружението Борис Бонев. Жената, която е на 94 години, но те никак не й личат, държи в една ръка бастун, а в другата – брошура на “Спаси София” и “План за София”. Бабата специално се е отбила, за да се запознае с Бонев и да му каже “няколко добри думи”. “Но ако сте от комунистите или имате нещо общо с тях, не ставате за мен”, му казва тя. “Не, нищо общо нямам нито с тях, нито с която и да е партия. Независим съм!”, отвръща й той. После накратко й обясни кой е, за какво работи, какви са намеренията му и пр. Тя пък с усмивка му отвърна: “Внучката ми е в Лондон, не иска да се връща, но ако направите така, че да го поиска, ще гласувам за вас”. Но все пак скептично промърморва: “Хубаво сте намислили нещата за града, но ще ви попречат…”. И бавно си тръгва.

После, привлечен от веещите се знамена, при Бонев се спря около 30-годишен мъж. От разговора им се разбра, че той е запознат добре с работата на “Спаси София” и изобщо с инициативите им. Дошъл е специално да разговаря с кандидат-кмета. “Ако не успеете да спечелите кметското място, какво?!”, пита мъжът. “Продължаваме все така. И напред!”, бодро му отвръща Бонев. Мъжът обаче е разочарован, че нямат обща кампания с десните. “Защо не отидохте с “Да, България” например?”, попита той. “Тотално не се срещнахме по въпросите за София. Искахме да разширим ветрилото и да включим още проблеми. Многократно се срещнахме с десните партии, за да обясним ползите от независимия кандидат, но не се разбрахме”, спокойно обяснява Бонев. “Като така са разделени демократичните партии, човек не знае за кого да гласува”, констатира мъжът и поема по пътя си.

Собственик на магазин на “Витошка” силно се интересува какви са намеренията на Бонев, ако стане кмет, по отношение на зареждането на магазините и заведенията. “Имаме голям проблем, и то от години. Искаме да има възможност не само през нощта, но и през деня да ни зареждат. Сега полицията не разрешава”, обясни търговецът. Бонев му отвърна, че са мислили по проблема и че предлагат обособяването на специални места за зареждане, които да са отворени постоянно. Мислили са сериозно и за премахването на “безсмислените” метални кофи на близката ул. “Солунска”, за които бяха дадени хиляди левове уж за разделно събиране на боклук, което така и не стана през годините. Кофите постоянно преливат с боклук, а смрадта от тях е невъзможна… “С всичко това, което казахте, ме спечелихте”, съгласява се търговецът.

“Ще спечеля, само до балотаж да стигна в София”,

обърна се независимият кандидат към младо семейство с бебе, дошли да се запознаят с него. Майката, държейки няколкомесечното момиченце на ръце, съсредоточено слушаше Бонев, а бащата задаваше въпросите. Кандидатът пък им обясняваше, че най-важната мярка, ако стане кмет, ще е прозрачността, че за него основното е диалогът със софиянци, че 10 години е от страната на хората, което не е малко време, че и няма да забрави откъде е тръгнал, какво е обещал и т.н.

Предложението за квартал “Нова София”

“Какво решение за столицата е идеята ви за т.нар. Северен квартал?”, попита мъжът, но преди да чуе отговора, отбеляза – “не е никакво решение да се измества градът на там и да се презастроява…”. Все пак Бонев му разясни – ще се направи цялостен преглед, ще се търси баланс между държавния и местния интерес, както и ще инициира отрано дискусия за новия Общ устройствен план на София. “Сега е моментът да започнат нещата по новата визия на столицата”, смята той.

“Ляв или десен сте?” – провокативно попита мъжът.

“За гражданското управление няма ляво и дясно”,

отговоря Бонев. И чува нова констатация – “значи сте събирач на негативен вот”. “Не съм, 10 г. работя за града си с конкретни инициативи, някои от които успешни и доведени докрай”, обясни той. Мъжът не изглежда много убеден.

Семейството се поинтересува и как ще управляват, като нямат листа за общински съветници.

“Но ще имаме независими кандидати за съветници, които ще бъдат издигнати от инициативни комитети. Върви подписка. Скоро ще обявим кои ще са и колко”,

казва Бонев. По адрес на районните кметове и работата им отбеляза, че “са напълно излишни” и са “пощенски кутии”.

Друго младо семейство се интересува какво ще направят Бонев и екипът му, за да спрат старите автомобили, които замърсяват въздуха на София. Кандидатът признава, че битката е трудна и че борбата с вредните емисии от “трошките” зависи и от изпълнителната власт, която трябва да повиши данъците за тях. “Не може един автомобил да е над 20 г. и да се движи още”, смята той.

И добавя, че е нужно общината да дава алтернативи на софиянци. Като пример даде проучване, че 60 процента от живеещите в “Манастирски ливади”, където транспортната инфраструктура е най-зле, са готови да се откажат от личния си автомобил и да ползват градския транспорт. Но ако има такъв и удобен. Последваха признание, че не е “почитател на крутите мерки”, и обяснение, че е необходимо да се каже на софиянци в дългосрочен план какви ще са данъците и таксите им, а не всяка година да бъдат изненадвани. Младата двойка е видимо удовлетворена от отговорите.

Следващият събеседник е жена на около 55 г., която не търси “политически кандидат”.

“Омръзнаха ми – нито Мая Манолова, нека си е омбудсман, нито Йорданка Фандъкова са моите хора”, обясни тя. Взе си предизборни материали на “Спаси София” и с усмивка каза, че ще се запознае детайлно с всичките им предложения и инициативи. Тя всъщност бе от малцината, които се спряха пред импровизирания щаб и които не бяха чували за гражданската инициатива.

От разговорите ставаше ясно още, че софиянци силно се нуждаят от алтернатива и искат истинска промяна. Но не една партия да смени друга партия. Те изобщо не желаят кметът да е обвързан политически, обременен с партийно минало и заигравки. Искат да повярват, че издигнат от гражданите кандидат може да ги представлява и да му се доверят, че може да поеме отговорността за развитието на столицата. Мнозина обаче се опасяват, че дори и най-кадърният кандидат ще бъде провален в общинския съвет на София, ако няма солидна група, която да подкрепя инициативите му. Дилемата изглежда сложна, а време за размисъл почти няма.

Кои са Борис Бонев и “Спаси София”?

“Ние от “Спаси София” сме гражданска организация и през последните 10 години сме постигнали изключително много за промяната на града. Тенденция и в цяла Европа е; гражданите да вземат градовете в ръцете си, защото знаят по-добре от; партийните функционери и парашутисти какви са проблемите и как могат да бъдат решени”, казва Бонев, който е на 31 години, роден и отрасъл в София, с икономическо образование, владеещ няколко езика. “Общинският съвет в София от години се ползва като трамплин за депутатстване, а кметското място – за премиерстване. Което не ни интересува. Мен и всички от екипа ни интересува това градът ни да се развива по най-добрия възможен начин”, категоричен е той.

Екипът, с който всеки ден работи, е от 15 души. А за кампанията досега са отишли около 8 хил. лв.

“Спаси София” се надява да има и общински съветници, въпреки че законът забранява инициативен комитет да издига цяла листа. Ще трябва да се събират подписи за всеки отделен кандидат, който ще се яви също като независим. “За нощен транспорт събрахме 32 хиляди подписа, та за това ли няма!”, казва Бонев. Признава, че избирателната система е “много тромава, трудно е да се пробие, за големите е направена, но ние трябва да покажем, че гражданите можем да се преборим с тази система”.

ПРИОРИТЕТИ

  • София без корупция – прозрачни и честни обществени поръчки, контрол в администрацията, етичен кодекс.
  • София да се обърне към гражданите – цялата общинска администрация, всяка услуга или инвестиция ще бъде анализирана през ползите за гражданите.
  • София в XXI век – дигитализация на общината и за качествена инфраструктура.

Източник: вестник Сега