III.4. Ускоряване на преминаването през ключови кръстовища

Кръстовищата на две или повече нива са необходим инструмент за подобряването на движението не само на колите, но и на градския транспорт и пешеходците. Подобни тежки и скъпи намеси в градската тъкан обаче следва да се правят само след доказана необходимост. Кръстовищата на две нива в София са конфликтна тема, защото през годините такива бяха изградени, игнорирайки цели групи от участници в движението. С правилно проектиране и адекватно обществено обсъждане, заедно можем да приемем и реализираме най-доброто решение.

Ще пристъпваме към изграждане на пътни възли само след подробни анализи и транспортни симулации, доказващи безспорно подобрение на движението за всички участници в него.

Няма да допускаме агресивна намеса  в градската среда чрез тежки естакади. Ще даваме предимство на кръстовищата по ринговите булеварди, отвеждащи транзитното движение далеч от историческия център и жилищните зони. В своя План за София предвиждаме откриването на процедури за безконфликтни кръстовища на бул. Цариградско шосе при разклона за Горубляне, както и по бул. Тодор Каблешков при бул. Черни връх и Симеоновско шосе.

Също така е нужно и оптимизиране на натоварени кръстовища, които днес създават затруднения на трафика. Затова ще работим за разширяване, реконструкция и подобряване на организацията на движението по ключовите от тях, за да облекчим максимално движението. Кръстовищата, които сме идентифицирали като нуждаещи се от оптимизиране са:

  • бул. Св. Климент Охридски и бул. Андрей Ляпчев с изграждане на кръгово кръстовище;
  • бул. Тодор Каблешков и бул. България с реализиране на пълния габарит на бул. Тодор Каблешков в рамките на кръстовището;
  • всички кръстовища, които заради инфраструктурни проблеми и дефекти (неравни релси и дупки), забавят сериозно движението. Примери за такива са кръстовищата на Семинарията, бул. Тодор Каблешков и бул. Цар Борис III, бул. Овча Купел и ул. Любляна, както и кръстовищата по булевардите Христо Ботев и Константин Величков.