Линеен парк “Околовръстна железница”

Трасето на старата околовръстна жп линия от ж.к. Гевгелийски през Стрелбище, Южен парк, Ловен парк до ж.к. Слатина отдавна е обект на дискусии за потенциала ѝ да се превърне в привлекателно, зелено и полезно за софиянци пространство. Ентусиазмът, с който групи като “Зелената линия на София” работят по преосмислянето на изоставените железопътни линии в паркове, е заразяващ и ние сме напълно съпричастни с тази кауза.

Затова ще възложим цялото трасе на линията да се проектира като линеен парк и успокоена зона, играеща ролята на пешеходно-велосипеден градски ринг, като ще привлечем архитекти от цял свят с обявяването на международен конкурс. Идеята на “Зелената линия на София” е съвместима с намерението ни да коригираме трамвайното трасе по бул. Вардар, като крайният резултат ще е подобен на успешно възприетото ни предложение за бул. Македония.

Изоставените и рушащи се приемни здания на гарите Пионер и Сердика могат да се възстановят и да станат пунктове за почивка по трасето,

както и да направят териториите около себе си по-приветливи, като гара Пионер е една от подходящите локации за Транспортен музей на София. 

В паркът са съхранени железопътните линии, за да напомнят за предходната функция на пространството

Предвид голямата дължина на околовръстната железница, ще започнем с първата отсечка от бул. Шипченски проход до гара Пионер. В нея вече има много и големи дървета, покрай които могат да се обособят детски кътове, зони за социализация и т.н. Гъсто застроените квартали Изток и Изгрев отдавна чакат подобна позитивна промяна и нови публични пространства. Където е възможно и пространството го допуска, ще предвидим и уреждане на паркирането за живущите в района.

Околовръстната жп линия е част от историята на София, затова искаме духът на железопътната инфраструктура и споменът за нея да е съхранен в парка.

Като пример за оформление можем да посочим New York High Line, построен върху изоставена повдигната жп линия.